"Sveriges närmaste vildmark"

Biosfärområdets dag firades i Gysinge, 25 maj 2019


Den 25 maj firade vi Biosfärområdets dag tillsammans med Färnebofjärdens Nationalpark som firade Nationalparkens dag. I nationalparken pågick aktiviteter som forspaddling, fisketurer och guidade vandringar. Även naturum hade öppet med olika aktiviteter för barn.

Cristina Ericson och Magnus Pamp från biosfärområdet stod utanför naturum och bjöd på lokala smaker från biosfärområdet och inbjöd till samtal om hållbar utveckling, ekosystemtjänster och fiskevård.

- Vi hade med oss en av våra biosfärambassadörer, den ekologiska getmejeristen Maria Brook från Lars Pers i Fors och några av hennes getter, säger Cristina Ericson, biosfärkoordinator. Vi bjöd på smakprover från en av hennes getostar och andra produkter från biosfärområdet som honung och knäckebröd från Stora Skedvi, senap från Garpenberg och smör från Grådö utanför Hedemora.

- Med oss var även hälsoinspiratören Maria Karlsson som ledde mindfullness- och växtvandringar på Granön strax intill, säger Magnus Pamp, kommunikatör i biosfärområdet. Hon bjöd på örtshot gjord på nässla, kirskål, citron, äpple och vatten. Flera deltagarna uttryckte att de blivit inspirerade till att använda vilda växter i exempelvis sallad eller pesto och att de upplevde det rogivande att röra sig långsamt, och att stanna till då och då i naturen.

Projekt BUS i biosfären

Biosfärarbetet prioriteras i Nedre Dalälven

LAG för Leader Nedre Dalälven 3 har beviljat projektmedel till intresseföreningens ansökan BUS i biosfären. Syftet med projektet är att synliggöra och inspirera insatser och initiativ för ökad hållbarhet samt att stärka biosfärområdets varumärke. Mer...

Biosfärområdets tre arbetsområden

image

Utveckla

Att gynna människor som bor och arbetar i området genom en ekonomisk och social utveckling på ett hållbart sätt. Mer...

image

Stödja

Att stödja forskning och utbildning som gynnar området och strävar efter en hållbar utveckling. Från gamla till unga för både besökare och invånare. Mer...

image

Bevara

Bidra till att bevara landskap, ekosystem, biologisk mångfald och kulturella värden. Mer...