"Sveriges närmaste vildmark"

NeDa:s studieresa 2018-09-13


För att lära känna området och få veta mera om de verksamheter som finns i vårt Biosfärområde gjordes en inspirations- och studieresa, den här gången gick färden österut. Med på resan var ett 20-tal personer från NeDa:s personal, styrelse, turismnätverk och LAG.

Dagen startade och avslutades i Älvkarleby med samling och fika på Älvkarleby turist och konferenshotell.

Sen var det dags för en promenad över träbron till Laxöfisket och besök hos SLU:s försöksstation.

Där tog platschefen Ann-Britt Florin emot oss och visade kompensationsodling av lax och forskningsanläggning för fisk i rinnande vatten.

Från Laxöfisket blev det en gemensam busstur till fiskeläget Hästskär på Hållnäshalvön.

I bussen informerades deltagarna om aktuella projekt: Kustutveckling från Nordanstig till Östhammar av Lena Wänkkö från Tierps kommun. Biosphere for Baltic, LIV, Hållbar vattenkraft och Fiskevård i Nedre Dalälven av Henrik Thomke, NeDa

Vi besökte Hållstrands fisk, Hästskär där Lars-Ivan Hållstrand berättade om att fiske har bedrivits här sen urminnes tider och att de har familjeföretag sen flera genarationer.

Vi fick veta något om yrkesfiskets förutsättningar. Det fanns fisk att köpa i butiken vid rökeri och salteriet bland annat den prisbelönta surströmmingen.

Lunch vid Örbyhus Slott på restaurang Erik XIV där det vi serverads gös. Som dagens rätt fanns också ställets specialitet, ärtsoppa, som ingen valde.

På eftermiddagen var det dags för en tidsresa som tog oss från Vendeltid till Framtidsfabriken.

Vi samlades vid Vendels kyrka där ordförande i hembygdsföreningen mötte upp i sällskap med Ottar Vendelkråka (Stefan Wårdsäter). De gav oss en djupdykning i Vendeltid (år 500 – 700) och platsen som givit namn åt en historisk era. Vi fick också besöka Vendeltidsmuséet.

 

Ottar Vendelkråka

Dagens sista besöksmål var Framtidsfabriken i Örbyhus där vi träffade Isabelle Axelsson som är projektledare för ett Leaderprojekt. Isabelle berättade om hur de skapar en möteplats centralt i Örbyhus i gamla fabrikslokaler och fyller det med ny verksamhet.

Bussen tog oss tillbaka till Älvkarleby för middag på hotellet.