You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Biosfärmärkning - Ramsjö gård i Morgongåva
Här berättar Helene Lindley på Ramsjö Gård i Morgongåva om arbetet med biosfärmärkning i deras B&B, kafé och gårdsbutik.
Hur har verksamheten gått under året? Några nyheter?
- Vår verksamhet på Ramsjö har gått som förväntat, säger Helene Lindley. Det har varit lite färre besökare jämfört med förra året hittills, eftersom vi i år har färre öppetdagar. I stället har det varit betydligt fler besökare varje öppetdag och vårt B&B och nyheten för i år, vårt glampingtält, gör att intäkterna ökat rejält totalt sett. Vi har bland annat haft besökare från Österrike, som kommit för att Nedre Dalälven har tipsat om oss!

Hur har det gått med förbättringarna som ni planerade?
- Av hållbarhetsmålen vi satte upp i våras har vi genomfört de flesta, berättar Helene. Solcellsanläggningen är installerad och i drift, det var den största enskilda satsningen. Sedan har vi startat ett samarbete med en lokalboende som får odla i vår trädgård i odlingslådor vi gjort av återvunnet byggmaterial, i gengäld använder vi del av grönsakerna i vårt café. Vi har även börjat använda fler miljömärkta produkter för tvätt och hygien. Hönshuset står klart men är fortfarande tomt, vi räknar med att få hönsen på plats till våren.
Har ni berättat om biosfärmärkningen och ert hållbarhetsarbete? Vad har ni fått för respons?
- Vi har berättat om vårt hållbarhetsarbete främst genom att prata med våra besökare och visa vad vi gör och har gjort, säger Helene. Vi har även informerat på våra egna sociala medier och Fjärdhundralands sidor samt Upplev Heby kommuns Instagramkonto, som turistpärla med förfogande över kontot under en vecka. Responsen har varit mycket positiv, framför allt kring de återbrukade odlingslådorna.

Något annat att säga om biosfärmärkningen/hållbarhetsarbetet?
- Samarbetet med Nedre Dalälven om biosfärmärkning har gjort att vi själva sätter mer fokus på att framhålla allt hållbarhetsarbete vi gör som är vardag för oss, men som faktiskt är en hel del. Att sätta hållbarhetsmål på pränt bidrar till att vi känner stolthet över att berätta om vårt arbete för människa, natur och miljö. Vi har redan börjat fundera på och planera för vilka mål vi sätter upp för nästa år.

Något annat du vill berätta?
- Biosfärmärkningen är i våra ögon en viktig stämpel och bevis på vårt hållbarhetsarbete och vi känner oss mer "officiellt" som goda ambassadörer för Nedre Dalälvens gedigna arbete, avslutar Helene. Vi är mycket stolta över att tillhöra Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven!

Kika in till Ramsjö i Morgongåva och se vad Helene erbjuder:
Instagram
Facebook
Hemsida

Här kan du läsa mer om själva biosfärmärkningen

Vill du veta mer eller fråga något om biosfärmärkning?
Kontakta Pia Rydberg Wallner, verksamhetsutvecklare med fokus på lokal mat och hållbar besöksnäring, Biosfärområde Nedre Dalälven. Du når henne på 076-104 59 31 samt pia@nedredalalven.se